неделя, 13 юни 2010 г.

ПРОСТО ФИЗИКА...

В последно време в моят живот се случват некрасиви неща. И аз сериозно се замислих,защо се получава така. С какво съм ги заслужила. И без да бъда нескромна,с чиста съвест и ръка на сърцето мога да кажа - с нищо. Смятам се за добър и толерантен човек. И тук се намесва религията,която казва - Ако те ударят по едната буза,обърни и другата. Ама не казва до кога. Мислих доста и стигнах до извода,че живота е просто физика,а именно - Всяко действие,поражда равно по сила и обратно по посока противодействие. Гениално и просто. Народът ни е стигнал до същото прозрение - Направи добро-да изядеш говно. Ще се радвам да разбера и вашето мнение.

понеделник, 24 май 2010 г.

СУПА ОТ КАШКАВАЛ

Днес ще ви науча на една магическа супа.Тя е много лесна и вкусна.За супата са нужни:5 картофа,2 моркова,200гр. кашкавал,1 глава лук,3 кубчета зеленчуков бульон,2 с.л. ситно нарязан магданоз и 2 с. л. олио. Лукът се запържва в олиото.В тенджера се налива 11/2л. вода и щом заври се добавят натрошените бульони,запърженият лук,нарязаните на кубчета картофи и моркови.Вари се 20 мин. и се прибавя настърганият кашкавал.Супата се вари още 5 мин.,сваля се от огънят и се поръсва с магданоз. Добър апетит!

сряда, 19 май 2010 г.

НАПРАВИ СИ САМ


Когато е пролет,а навън е мрачно и студено,може да се забавлявате и у дома.Ако сте от хората,които не обичат да се разделят с вещите си,ще ви предложа лесно осъществима идея.От консервени кутии,или парчета тръби,направете оргинална стойка за вино.Съединете ги в избрана от вас конфигурация, и ги боядисайте в любимите си цветове.После подредете колекцията си и я сложете на видно място.Може да отворите бутилка вино,и заедно с любимият човек да отпразнувате"новата" си "стара" придобивка.Напук,на времето и кризата.Наздраве!

понеделник, 17 май 2010 г.

НЕСТИНАРСТВО


Обичаят се изпълнява на празника на св.св. Константин и Елена.Самият ред на игрите се ръководи от „главен нестинар” – обикновено жена.
В нестинарските села има специална постройка, с огнище наричана „столнина” или „конак”. В нея през цялата година се пази нестинарският тъпан.
Селяните са натрупвали огромна клада дърва на селския мегдан или оброчището, където ще се изпълнява нестинарският танц.
Рано сутринта в деня на празника нестинарският тъпан е оповестявал началото на обреда. След приключване на църковната служба, селяните се събирали край огромния вече запален огън, където освен нестихващия тътен на тъпана се чувал понякога и пискливия глас на някоя тракийска „джура гайда”.
В игрите са взимали участие и мъже, но винаги с повече чувство и екстаз танцът се изпълнявал от жени.
Когато пламъкът на кладата стихвал съвсем, разтилали жарта на огромен харман с дебелина на пласта 10-12 см. Напрежението сред празнуващите нараствало все повече. Тъпънът подхващал още по-възбуден ритъм. Именно в такъв момент някоя от нестинарките променяла рязко поведението си – пребледнявала, погледът и ставал трескав или при възбудена жена всеки е могъл да забележи конвулсивни нервни потръпвания. Това особено състояние народът нарича „прихващане”. В представата на околните то не е нищо друго освен вселяване на свръхестествени сили в „избранницата”, която е трябвало да изпълни танца върху огнената жарава.
Съвременните внимателни проучвания върху психосоматичното състояние на играчите показва, че в екстаза на изпълнението нестинарката изпада в хистероподобен пристъп, при който се осъществява определена анестезия спрямо жарта.
Почувствала „прихващането” нестинарката сякаш загубва напълно контакт с околния свят. Възбудена и често пъти обхваната от халюцинации тя обикаля около жаравата със стъпки в ритъма на тъпана, произнасяйки непрекъснато характерните нестинарски „въхкания” – въх, въх, въх, въх…
В определен момент на, като в унес, нестинарката влиза в жарта и я кръстосва следвайки ритъма на тъпана и повтаряйки своите „въхкания”, израз на някакво дълбоко и непреодолимо душевно изживяване.
В състояние на екстаз някои нестинарки са се оказвали много добри проницателки.
Въпреки, че обичаят е свързан с честване на християнски светци, нестинарството произтича от древни средноазиатски култови игри върху огъня.
„ Танца върху огъня” е молитва към небесните сили за плодородие, сполука и предпазване от болести. Според нестинарското схващане огънят е в състояние да унищожи и очисти „всички злини”, както от човека, така и от плодната земя.
(Константинов, Петър. Вечният бог)

вторник, 6 април 2010 г.

ДЕСЕРТ - ИЗНЕНАДА


Продължете с празничните емоции.Не се давайте лесно на ежедневието.Пригответе лека вечеря и завършете с десерт - изненада.От кадаиф оформете малки топки.С ядки по избор направете човки и крачете.Около пилетата може да оформите гнездо,със сметана.Да ви е сладко!

сряда, 31 март 2010 г.

ПРИТЧА ЗА ПАЯЦИТЕ

Веднъж помолили отшелник, да им открие някоя тайна на висшата мъдрост. Той се съгласил и помолил да му донесат паяци.
Хванатите паяци отшелникът пуснал в пещерата си и известно време обирал всички паяжини, изплетени вертикално.
След няколко дни в един от ъглите на пещерата се появила паяжина, изплетена хоризонтално.
-Запомнете, - казал отшелникът - под ударите на съдбата оцелява този, който намери в себе си сила не да следва обичая, а да търси нови пътища, да слуша съветите на своя разум, въпреки мнението на околните и да се отнася към традициите като към средство, а не като към цел. Източник:http://prit4ite.blogspot.com/

понеделник, 29 март 2010 г.

ВЕЛИКДЕНСКА УКРАСА - НАПРАВИ СИ САМ

Заедно с боядисването на яйцата за Великден, хубаво е да украсите цялата къща. Декорирайте дома си с изработени от вас неща.С малко средства и участие на всички в семейството може да направите чудеса. Висящи яйца:
Внимателно се пробива черупката на сурово яйца от двете страни и съдържанието се изсипва в купичка. Украсявате черупката по ваш вкус. Взимате панделка и я промушвате през яйцето. За да не се изхлузи, в единия край вържете клечица и панделката няма да се измъкне. Къде и как ще закачите вече готовите яйца зависи от разположението на мебелите в дома ви и от Вашата фантазия .
Великденски саксии
В черупки от яйца посадете кресон или трева.Или ако имате стайни цветя , настанете в листата им малките цветни яйца. Можете на тънка пръчица да сложите едно от кухите яйца, да я забиете в пръстта и да разчупите по този начин обичайния вид на цветята си.

Яйца-свещници
типична украса за всички религиозни празници са свещичките във всичките им форми. Използвайте отново кухи украсени яйца. Закрепете ги в малки чинийки с мъничко лепило. В горния отвор закрепете свещичката от църквата или малки декоративни свещи.

Подложки за яйца
безброй са вариантите за подложки на вече боядисаните яйца. Най-стилни са плетените кошнички, и панерчета със зелена изкуствена трева. В малки купички, върху памук можете да разпръснете зрънца леща, които за няколко дни ще покълнат и ще имате естествена зелена трева , върху която да положите боядисаните великденски яйца.

ДЕКОР НА ВЕЛИКДЕНСКАТА МАСА



Няколко идеи за настроение и празнична маса.Лакирайте парче дърво.Върху него,в средата,подредете чаени свещи.От двете им страни,в редица залепете скелети на листа,или пера в различни цветове. Ушийте шапки за яйца във весели цветове.Формата може да е на пиленца,зайчета,цветя и каквото ви харесва.
Опаковайте малки кутиики с подръчни материали.Сложете в тях по едно яйце,увито във вестници,или всред парчета разноцветни хартиики,като конфети,между птичи пера и каквото ви роди фантазията.Направете малки писма с пожелания и,или късмети за всеки от гостите ви.Не са нужни почти никакви средства,а ви гарантирам страхотна празнична атмосфера и приятни емоции.Върху масата,между приборите може да разпръснете разноцветни конфети,дребни цветове от цъфнали дръвчета/тогава ефектът е по-голям,ще имате и пролетен аромат/,малки стъклени топчета и др.Весели празници!

неделя, 28 март 2010 г.

ТРАДИЦИИТЕ НА ВЕЛИКДЕН


И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на Великден.Вековна традиция е боядисването на яйца.Четвъртъk сутринта преди Великден и е било приоритет на най-старата жена в семейството. Основната боя е червената, символизираща Великден, но са употребявани и дуги цветове и комбинации. В най-старо време яйцата са били боядисвани с помощта на сварени билки, с естествени ярки и чисти цветове: червени с риган, оранжево червени – с пръчици от смрадлика, зелени – с коприва, жълти – с орехи и кори от ябълка. Съхранената традиция и днес е първо да се боядисва черено яйце, и с него се натъркват лицта на децата, за здраве.Този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.
На Великден се сервира зелена салата, украсена с червени репички и нарязани на кръгчета твърдо сварени яйца, чорби от дреболии на пиле, кокошка или пуйка, застроени с разбити в лимонов сок яйца. До въвеждането на козунаците като традиционна храна за празника са приготвяли сладка баница, баница с коприва, курабии и са сервирали прясно овче сирене.

петък, 26 март 2010 г.

ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА


На 22 април 1970 г. за първи път е отбелязан Международният ден на Земята.Тогава милиони американци участват в демонстрация и настояват политици,държавници,бизнес да включат в своите приоритети опазването на околната среда.Първото честване се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин,който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер.В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната.Като резултат от това събитие са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.
Денят на Земята,е най-големият,нерелигиозен празник в света,отбелязван от над половин милиард хора.На този ден много страни призовават населението да се чувства като една общност,да защитава мира и да пази красива земната природа.Провежда се всяка година през пролетта в северното полукълбо и есента в южното полукълбо.Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Часът на Земята е една от най-мащабните световни инициативи за изразяване на съпричастност за сериозни действия срещу климатичните промени. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни,Австралия,където 2,2 милиона домакинства и фирми угасят осветлението си за един час,за да покажат,че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.
Идеята не е да се пести ток,а символично да се покаже,че е време за сериозни действия срещу промените в климата.Всеки от нас ще има един час за размисъл, разговор с приятели,романтична вечеря.
Всеки може да стане съпричастен,просто като изгаси осветлението за 1 час от 20.30 до 21.30 ч.
България е от първите,присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята,което започва от 1990 г.В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов.Той сформира Национален комитет за Деня на Земята.На призива за отбелязването се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви,посветени на опазването на околната среда.На 22 април 1992 г.президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята.Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието,проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда,за съхраняване на живота на планетата. Изгаси светлината.

ЦВЕТЯ В КУХНЯТА


Идва Цветница и аз имам интересно предложение за вас - цветя в кухнята!Кулинарната употреба на цветята датира от хилядолетия.Много култури приемат готвенето с тях за нещо толкова обичайно,че подобни рецепти са на първо място в списъка на националните им специалитети.
Пример са тиквените цветове,които италианците обичат да приготвят по няколко начина – пържени,панирани,пълнени с моцарела.Цветната кулинария датира още от времето на древните римляни – те сервирали ястия с цветове от слез,розови листенца или виолетки.В ориенталските култури пък готвят много с листенца от роза или с овкусена с масло от тях розова вода.Такива рецепти срещаме в изобилие и в индийската кухня.
Цветята намират приложение в кулинарията — както за декорация на блюда и коктейли,така и за пряка консумация. Същинските цветове могат да се използват пресни,захаросани или сушени,но по-често се ползват други части като семена,листа, корени,луковици.Ядивните цветя могат да се използват за чай,сиропи,желета,сосове, оцети,салати,както и за украса на торти,плодови салати. Сред най-широко използваните в кулинарната практика цветя са:
* глухарчето — от чиито листа се прави салата,от цветовете — вино,само венчелистчетата като подправка на ястия с ориз;
* латинката — цветове и семена;
* розата — венчелистчетата се използват за сладко от рози,розово желе,розов сироп;
* теменугата — венчелистчета,цели цветове;
* слънчогледът — цветни пъпки,венчелистчета,семена;
* хибискус — изсушените му цветове се ползват за чай;
* шафранов минзухар — от чиито цветове се извлича подправката шафран.
Когато се готви с цветя трябва да се вземат предвид няколко неща:
* Някои цветя са отровни,а други стават за консумация само след специална подготовка.Не бива да се поднасят едновременно ядивни и неядивни цветя.
* Някои хора са алергични към цветя и по-специално техните тичинки.
* Не са подходящи за консумация цветя,третирани с пестициди,или по които има много насекоми.
* Цветята имат деликатен,понякога много слаб вкус и употребата на други подправки и овкусители може да го убие.
Замразете различни видове ядивни цветя в ледарка.Така ще получите атрактивна украса за коктейлни напитки.Те са прекрасна добавка за безалкохолни напитки и коктейли с вино.Фуксията например е идеална за червено вино,в което са добавени нарязани ябълки или нарязани портокали.За повече аромат,може да се пръснат няколко листенца фуксия.
Виното от глухарчета е много дъхаво,стига да е направено както трябва. Глухарчетата не са чак толкова безобидни растения,могат да бъдат и отровни.Специалистите приготвят страхотно вино от сортове,които са отгледани на тъмно,за да няма горчилка.
Листенцата на невена имат леко горчив аромат,който е много подходящ при съчетание с прясно изпечен хляб,както и с различни дарове на морето.Листенцата на невена са много ефектни,ако се смесят с масло,с тях може да украсите ориз или спагети.
Маргаритките имат орехов привкус,страхотна добавка са за салата,а също така и за десерт. Добре се съчетава с масло,намазано върху сандвичи. Може да поръсите салатата с листенца от маргаритки.
Лавандулата има силен топъл вкус,който напомня за камфоров спирт.Това я прави подходяща за чай,също така за украса на бисквити и на пухкав мус.Този привкус запазва и медът от лавандула.
Цветовете на розмарина се съчетават с кремове и чайове. Той е много подходящ за печено месо,особено за агнешко печено и овнешко.Цветовете на бъза са вкусни,ако са потопени в сладка панировка и запържени.Киселият им вкус е подходящ за добавка в лимонада и винен сос.Често с цветовете на бъз се гарнира месо.Латинките имат пикантен вкус,леко напомнящ на чушка.
Цветовете могат да бъдат използвани за украса на салата,за сандвичи и за студени ордьоври. Цветовете на цитрусовите дървета се смятат за прекрасен кулинарен продукт.
Сандвичите са по-вкусни с маргаритки.
С тяхна помощ се прави специална десертна вода,добяват се в чай,сладолед и десерти.
Цветовете за кулинарни цели трябва да бъдат отглеждани по възможност в домашни условия и без химия.Цветовете се събират рано сутрин,измиват се и се изсушават.
Десерти с цветя: 1.С градинската ви роза,на която не сте добавяли изкуствен тор,ще приготвите страхотна плодова салата. Просто украсете плодовете с измити листенца.Или ги захаросайте и използвайте за украса на торти - много е ефектно:
2.Захаросани цветове
•цветове от ядивни цветя
•белтъкът от 1 голямо яйце
•няколко капки вода
•1 ч.ч. захар
•четка за рисуване
•алуминиево фолио
Смесват се разбитият белтък и водата. Разбиват се с вилица,докато на повърхността се появят първите балончета.
Цветята се поставят е дланта на едната ръка и с четката се намазват с белтъка.
Поръсва се равномерно със захар.
Поставя се върху фолиото,за да изсъхне напълно,т.е. да се изпари всякакво водно съдържание от цвета.
Изсъхването на цветята обикновено отнема от 12 до 36 часа.За да ускорите този процес,можете да ги наредите в тавичка и да ги сушите на много слаба фурна.Ако изсушените цветове се съберат в херметично затворен контейнер,те могат да траят около година.
3.Едно много финно блюдо.Продуктите са: 1 шепа цвят от люляк,1 л прясно мляко, мед и канела.В горещото мляко се слага да поври няколко минути измитият люляков цвят.След това се прецежда и подслажда с меда. Приятният аромат се засилва,ако се прибави с върха на ножа и канела на прах.Топло,питието е подходящо за сутрешна закуска.Може да се съхранява в хладилник,в тъмна бутилка.Поднася се и със сладкиши.
4.Паниран бьзов цвят:
Панировката е обичайна,само се добавя ванилия.
Поднася се с топка ванилов сладолед.
5.Панирана бяла акация/като горната рецепта/
6.Сладолед с кандирани горски теменужки:
Цветовете се потапят в разбит белтьк и се изсушават.Прибират се в кутия /не метална/ и се ползват по предназначение.
По сьщият начин се кандират розови листенца.
Добър апетит!

ЦВЕТНИЦА - ПРАЗНИК НА ЦВЕТЯТА



Честит имен ден!
Празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета. Затова може би народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата.
В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина.
Богослуженията за Цветница започват още от предишната вечер. През деня вярващите ходят да берат върбови клонки, които символично заместват палмовите. Те се освещават в храма със специални молитви – от тях идва и името на празника Връбница. На самия празник след тържествената Света Литургия, свещениците раздават върбовите клонки на вярващите. Така с мисълта си всички участват в тържественото Христово влизане в Йерусалим и Го приветстват като Спасител на човешкия род. Християните отнасят в дома си клонка за здраве на здравите и за излекуване на болните. Вярва се, че осветената върба пази от всяко зло и затова се поставя върху домашната икона. Освен общата празнична служба, много от вярващите в България правят и курбан специално за здравето на свои близки. Въпреки че все още е времето на Великия пост, Българската православна църква позволява на празничната трапеза да се поднесе риба.
Много и колоритни са обичаите, в центъра на които е върбата. Крехка, свенлива и смирена, тя е символ на женското начало. Хората вярват, че всичко окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година. Някога с върбови клонки извеждали животните на паша, с тях захранвали пилетата, за да са здрави. На някои места забивали клонки в градината, за да не я ровят къртици. Когато се задавали градоносни облаци, хората гледали през върбовите венци и се молели да ги отмине заплахата.
Върбово венче на вратата у дома против уроки до следващата пролет е трайният смисъл на празника. А надеждата и молитвата към Господ са неизменни, за да не дава никому кръст по-голям отколкото може да носи.

БЛАГОВЕЩЕНИЕ


Вчера беше Благовщение.Този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пробуждане на природата.

След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувица, да бъде през цялата година сит и с пари.

На този ден се сеят зеленчуци и присаждат плодни дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обеци.

Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.Заради представата, че на Благовещение змиите и гущерите се събуждат и излизат от дупките си, се извършват обредни действия с предпазващ и отгонващ характер. Преди изгрев жените премитат къщите, палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора на къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: "Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец".

Запаленият огън прескачат деца и младежи, при което момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият - "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие зъмя на него".

Благовещение е голям църковнохристиянски празник, утвърден през VII век. Според Светото писание на този ден, девет месеца преди раждането на Исус Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той и съобщава, че ще стане майка на Божия син. Тази блага вест дава и наименованието на празника.

Източник: Календарни празници и обичаи на българите

сряда, 24 март 2010 г.

ОТ КАКВО СЕ РЪКОВОДИ МЪДРЕЦЪТ?

Веднъж попитали Каменната Птица:
-От какво се ръководи мъдрецът в постъпките си?
-Мъдрецът винаги прави най-доброто от това, което може; взима достъпното от това, което иска; изучава това, което се поддава на познание; във всичко знае мярка; не казва нито да, нито не ... Нима това е недостатъчно, за да бъде разбрано всичко останало? - отвърнала Птицата. Източник:/prit4ite.blogspot.com/

събота, 13 март 2010 г.

ГЛАВОБЛЪСКАНИЦАТА НА АЙНЩАЙН


Когато я измислил,Айнщайн казал,че само 2%от хората по света могат да я решат.Ето възможност да разберете,дали сте от 98-те или от 2-та процента. ВКЛЮЧВА: *5 къщи,всяка с различен цвят *Във всяка къща живее един човек от различна националност *Всеки от тях предпочита определено питие,пуши определен вид цигари и гледа едно домашно животно. *Никой от 5-те човека не пие същото питие,не пуши същите цигари и не гледа същото животно,като някой друг. ВЪПРОСЪТ:КОЙ ГЛЕДА РИБКАТА? УКАЗАНИЯ: 1.Англичанинът,живее в червената къща. 2.Шведът,гледа куче. 3.Датчанинът,пие чай. 4.Зелената къща е отляво на бялата. 5.Собственикът на зелената къща,пие кафе. 6.Човекът,който пуши "Пал Мал",гледа птичка. 7.Мъжът в средната къща, пие мляко. 8.Собственикът на жълтата къща,пуши "Дънхил". 9.Норвежецът,живее в първата къща. 10.Пушачът на "Марлборо",живее до този,който гледа котка. 11.Мъжът,който гледа кон,живее до този,който пуши "Дънхил". 12.Пушачът на "Винфийлд,пие с удоволствие бира. 13.Норвежецът живее до синята къща. 14.Немецът пуши "Ротмънс". 15.Пушачът на "Марлборо", има съсед,който пие само вода. Приятно забавление и успех!

четвъртък, 11 март 2010 г.

3D ВЕСТНИК


Първият в Европа,триизмерен брой на вестник,предложи белгийският френскоезичен ежедневник La Derniere Heure (DHnet.be).Изданието върви в комплект със специални очила.
В извънредния брой всички снимки и обяви са били обработени, за да им се придаде триизмерен ефект, но текстът си е като в обикновената преса.
Резултатът се вижда най-добре, ако читателят държи броя на 50 см от очите си и на добро осветление.
"Чуваме за триизмерно кино, телевизия и видео игри, така че ние поехме предизвикателството", казва редактор от вестника.
Той обаче признава, че засега редакцията няма планове да продължи с експеримента заради големите разходи.
За подготовката на броя са били нужни два месеца, а нуждата от специални очила и самите разходи правят трудно популяризирането на техниката.
Източник:Би Би Си

КРИЗА И МИЛИОНЕРИ



Тазгодишната класация на сп. "Форбс",определя мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слиме,като най-богатият човек в света с 53,5 млрд. долара.Той изпреварва съоснователя на "Майкрософт" Бил Гейтс, който е с 53 млрд.
През 2010 г. в света има 1011 милиардери, спрямо 793 през 2009 г. От тях 89 са жени, спрямо 72 през 2009 г.
През последната година 611 милиардери са увеличили богатството си, 62-ма са загубили пари, а при 77 сумата остава същата.
Цели 97 са новите милиардери.
От миналогодишния списък са отпаднали 30 души, 13 са починали, а 164 отново са се завърнали в категория "милиардер".
При градовете води Ню Йорк с 60 милиардери, следван от Москва с 50 милиардери, а на трето място е Лондон с 32 милиардери.
При държавите,Китай става вторият в света след САЩ с 64 милиардери, 27 от които стават такива тази година.На трето място е Русия с 62 милиардери.
В Европа има 248 милиардери с общо богатство 1 трилион долара, спрямо 196 милиардери през 2009 г. с общо богатство 665 милиарда долара.
Източник:БТА

вторник, 9 март 2010 г.

В ГРАДИНАТА


Находчива идея за криза.На терасата можете да отгледате екологично чисти зеленчуци за собствена употреба.

Върху слънчевата фасада или парапет на тераса на своят дом монтирайте носачи, върху които поставете пластмасови улуци или тръби.Ще е по-ефтино и по-естетично,в сравнение с обикновените цветни контейнери.В долната част на улуците пробийте малки отвори, през които да изтича излишната вода.Ако ги монтирате на парапета едно под друго,последната тръба трябва да е без отвори,за да не тече вода на улицата.В импровизираните зеленчукови контейнери може да отглеждате няколко сорта зелени салати, репички и пресен лук и др.

УСЕЩАНЕ ЗА ПРОЛЕТ

Въпреки снега и студа навън,можем да приближим пролетта.Ето и няколко идеи:
Плодова салата за 4 порции:
500 гр.заквасена сметана
малко прясно мляко
ванилова захар
плодове по избор

Разбийте сметаната с малко мляко. Подсладете с ваниловата захар. Прибавете нарязаните на малки парченца плодове. Добавете и ядки.Може да я сервирате в половин портокал или друг плод,за разкош.

Поставете луковица на лале,зюмбюл,нарцис или друго пролетно цвете в чаша с вода.То ще се развие по-бързо,и ще ви ,радва с цвета и уханието си.

понеделник, 8 март 2010 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

Международният ден на жената е започнал като политическо събитие,но постепенно се превръща в повод мъжете да изразят своята любов и внимание,към жените около тях.Ако жените владееха положението:

петък, 22 януари 2010 г.

ТОПЛИНА И УЮТ В СТУДА



В студа е много приятно да си на топло. Да пиеш нещо сгряващо и до теб да има любим човек. Греяно вино - необходими продукти:

сок - от ябълки 120 мил.
червено вино - 50 мил.
сок - от лимони 1 с. л.
карамфил - 2 бр.
канела
захар
Приготвяне:

Нагрейте без да кипвате сместа от ябълков сок, лимонов сок и червено вино. Добавете карамфил, канела и захар. Прецежда се и се сервира в предварително нагряти чаши. Кафе с канела - необходими продукти:

кафе – 4 ч. л.
захар – 2 бучки
прясно мляко – 2 к. ч.
канела
вода – 4 к. ч.
Приготвяне:

Сваряваме кафето в джезве, като преди да снемем от огъня, прибавяме захарта и канелата.

Разливаме кафето в чашките и отгоре доливаме по малко мляко.