петък, 26 март 2010 г.

ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА


На 22 април 1970 г. за първи път е отбелязан Международният ден на Земята.Тогава милиони американци участват в демонстрация и настояват политици,държавници,бизнес да включат в своите приоритети опазването на околната среда.Първото честване се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин,който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер.В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната.Като резултат от това събитие са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.
Денят на Земята,е най-големият,нерелигиозен празник в света,отбелязван от над половин милиард хора.На този ден много страни призовават населението да се чувства като една общност,да защитава мира и да пази красива земната природа.Провежда се всяка година през пролетта в северното полукълбо и есента в южното полукълбо.Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Часът на Земята е една от най-мащабните световни инициативи за изразяване на съпричастност за сериозни действия срещу климатичните промени. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни,Австралия,където 2,2 милиона домакинства и фирми угасят осветлението си за един час,за да покажат,че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.
Идеята не е да се пести ток,а символично да се покаже,че е време за сериозни действия срещу промените в климата.Всеки от нас ще има един час за размисъл, разговор с приятели,романтична вечеря.
Всеки може да стане съпричастен,просто като изгаси осветлението за 1 час от 20.30 до 21.30 ч.
България е от първите,присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята,което започва от 1990 г.В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов.Той сформира Национален комитет за Деня на Земята.На призива за отбелязването се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви,посветени на опазването на околната среда.На 22 април 1992 г.президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята.Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието,проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда,за съхраняване на живота на планетата. Изгаси светлината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар