петък, 26 март 2010 г.

ЦВЕТЯ В КУХНЯТА


Идва Цветница и аз имам интересно предложение за вас - цветя в кухнята!Кулинарната употреба на цветята датира от хилядолетия.Много култури приемат готвенето с тях за нещо толкова обичайно,че подобни рецепти са на първо място в списъка на националните им специалитети.
Пример са тиквените цветове,които италианците обичат да приготвят по няколко начина – пържени,панирани,пълнени с моцарела.Цветната кулинария датира още от времето на древните римляни – те сервирали ястия с цветове от слез,розови листенца или виолетки.В ориенталските култури пък готвят много с листенца от роза или с овкусена с масло от тях розова вода.Такива рецепти срещаме в изобилие и в индийската кухня.
Цветята намират приложение в кулинарията — както за декорация на блюда и коктейли,така и за пряка консумация. Същинските цветове могат да се използват пресни,захаросани или сушени,но по-често се ползват други части като семена,листа, корени,луковици.Ядивните цветя могат да се използват за чай,сиропи,желета,сосове, оцети,салати,както и за украса на торти,плодови салати. Сред най-широко използваните в кулинарната практика цветя са:
* глухарчето — от чиито листа се прави салата,от цветовете — вино,само венчелистчетата като подправка на ястия с ориз;
* латинката — цветове и семена;
* розата — венчелистчетата се използват за сладко от рози,розово желе,розов сироп;
* теменугата — венчелистчета,цели цветове;
* слънчогледът — цветни пъпки,венчелистчета,семена;
* хибискус — изсушените му цветове се ползват за чай;
* шафранов минзухар — от чиито цветове се извлича подправката шафран.
Когато се готви с цветя трябва да се вземат предвид няколко неща:
* Някои цветя са отровни,а други стават за консумация само след специална подготовка.Не бива да се поднасят едновременно ядивни и неядивни цветя.
* Някои хора са алергични към цветя и по-специално техните тичинки.
* Не са подходящи за консумация цветя,третирани с пестициди,или по които има много насекоми.
* Цветята имат деликатен,понякога много слаб вкус и употребата на други подправки и овкусители може да го убие.
Замразете различни видове ядивни цветя в ледарка.Така ще получите атрактивна украса за коктейлни напитки.Те са прекрасна добавка за безалкохолни напитки и коктейли с вино.Фуксията например е идеална за червено вино,в което са добавени нарязани ябълки или нарязани портокали.За повече аромат,може да се пръснат няколко листенца фуксия.
Виното от глухарчета е много дъхаво,стига да е направено както трябва. Глухарчетата не са чак толкова безобидни растения,могат да бъдат и отровни.Специалистите приготвят страхотно вино от сортове,които са отгледани на тъмно,за да няма горчилка.
Листенцата на невена имат леко горчив аромат,който е много подходящ при съчетание с прясно изпечен хляб,както и с различни дарове на морето.Листенцата на невена са много ефектни,ако се смесят с масло,с тях може да украсите ориз или спагети.
Маргаритките имат орехов привкус,страхотна добавка са за салата,а също така и за десерт. Добре се съчетава с масло,намазано върху сандвичи. Може да поръсите салатата с листенца от маргаритки.
Лавандулата има силен топъл вкус,който напомня за камфоров спирт.Това я прави подходяща за чай,също така за украса на бисквити и на пухкав мус.Този привкус запазва и медът от лавандула.
Цветовете на розмарина се съчетават с кремове и чайове. Той е много подходящ за печено месо,особено за агнешко печено и овнешко.Цветовете на бъза са вкусни,ако са потопени в сладка панировка и запържени.Киселият им вкус е подходящ за добавка в лимонада и винен сос.Често с цветовете на бъз се гарнира месо.Латинките имат пикантен вкус,леко напомнящ на чушка.
Цветовете могат да бъдат използвани за украса на салата,за сандвичи и за студени ордьоври. Цветовете на цитрусовите дървета се смятат за прекрасен кулинарен продукт.
Сандвичите са по-вкусни с маргаритки.
С тяхна помощ се прави специална десертна вода,добяват се в чай,сладолед и десерти.
Цветовете за кулинарни цели трябва да бъдат отглеждани по възможност в домашни условия и без химия.Цветовете се събират рано сутрин,измиват се и се изсушават.
Десерти с цветя: 1.С градинската ви роза,на която не сте добавяли изкуствен тор,ще приготвите страхотна плодова салата. Просто украсете плодовете с измити листенца.Или ги захаросайте и използвайте за украса на торти - много е ефектно:
2.Захаросани цветове
•цветове от ядивни цветя
•белтъкът от 1 голямо яйце
•няколко капки вода
•1 ч.ч. захар
•четка за рисуване
•алуминиево фолио
Смесват се разбитият белтък и водата. Разбиват се с вилица,докато на повърхността се появят първите балончета.
Цветята се поставят е дланта на едната ръка и с четката се намазват с белтъка.
Поръсва се равномерно със захар.
Поставя се върху фолиото,за да изсъхне напълно,т.е. да се изпари всякакво водно съдържание от цвета.
Изсъхването на цветята обикновено отнема от 12 до 36 часа.За да ускорите този процес,можете да ги наредите в тавичка и да ги сушите на много слаба фурна.Ако изсушените цветове се съберат в херметично затворен контейнер,те могат да траят около година.
3.Едно много финно блюдо.Продуктите са: 1 шепа цвят от люляк,1 л прясно мляко, мед и канела.В горещото мляко се слага да поври няколко минути измитият люляков цвят.След това се прецежда и подслажда с меда. Приятният аромат се засилва,ако се прибави с върха на ножа и канела на прах.Топло,питието е подходящо за сутрешна закуска.Може да се съхранява в хладилник,в тъмна бутилка.Поднася се и със сладкиши.
4.Паниран бьзов цвят:
Панировката е обичайна,само се добавя ванилия.
Поднася се с топка ванилов сладолед.
5.Панирана бяла акация/като горната рецепта/
6.Сладолед с кандирани горски теменужки:
Цветовете се потапят в разбит белтьк и се изсушават.Прибират се в кутия /не метална/ и се ползват по предназначение.
По сьщият начин се кандират розови листенца.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар