неделя, 28 март 2010 г.

ТРАДИЦИИТЕ НА ВЕЛИКДЕН


И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на Великден.Вековна традиция е боядисването на яйца.Четвъртъk сутринта преди Великден и е било приоритет на най-старата жена в семейството. Основната боя е червената, символизираща Великден, но са употребявани и дуги цветове и комбинации. В най-старо време яйцата са били боядисвани с помощта на сварени билки, с естествени ярки и чисти цветове: червени с риган, оранжево червени – с пръчици от смрадлика, зелени – с коприва, жълти – с орехи и кори от ябълка. Съхранената традиция и днес е първо да се боядисва черено яйце, и с него се натъркват лицта на децата, за здраве.Този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.
На Великден се сервира зелена салата, украсена с червени репички и нарязани на кръгчета твърдо сварени яйца, чорби от дреболии на пиле, кокошка или пуйка, застроени с разбити в лимонов сок яйца. До въвеждането на козунаците като традиционна храна за празника са приготвяли сладка баница, баница с коприва, курабии и са сервирали прясно овче сирене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар