неделя, 13 февруари 2011 г.

ШОКОЛАД.....


На романтичната вечеря, задължително трябва да присъства шоколада, който както шампанското, освен че е много вкусен действа като афродизиак. Ето и няколко предложения:

Трюфели
Разтапяте 400 гр шоколад в 185 мл сметана, 60 гр масло и 2 с.л. ром. Разбърквате добре. Охлаждате добре докато сместта не почне да се втвърдява. С помощта на лъжичка оформяте топчета, които овалвате в какао или стърготини от ядки.



Шоколадов сос
Разтопявате 200 гр шоколад със 250 мл сметана. Бъркате докато сместта стане еднородна. Оставяте да се поохлади и използвате за заливка.



Шоколадов мус
Разтапяте на водна баня 400 гр шоколад. Разбивате 4 яйца с 50 гр захар. Към яйчната смес внимателно прибавяте вече леко охладения шоколад. Добавяте 200 гр бита сметана. Всичко разбърквате много внимателно. Разсипвате в подходящи чаши. Оставяте в хладилника, за да се стегне.

Шоколадови гърненца
Смесвате 250 мл сметана, 200 гр разтопен шоколад, 2 жълтъка и 60 гр захар. Изсипвате в подходящи керамични формички и печете на 150 градуса за 45 минути, докато не се надигнат леко. Сервирате с бита сметана.



Шоколадова торта
Разбивате 6 яйца с 2 с.л. ликьор с вкус на кафе, добавяте 400 гр разтопен шоколад, 165 гр настъргани бадеми и 250 гр бита сметана. Изсипвате в намазнена форма и печете на 150 градуса за 1 час. Оставяте да престои 1 нощ в хладилника, след което изваждате от формата и посипвате с пудра захар.

Шоколадов коктейл
Разбивате 100 гр шоколад с 4 топки ванилов сладолед и 4 чаши прясно мляко. Забравяте за калориите.



Горещ шоколад
Слагате по 2 лъжици разстопен шоколад в 4 високи чаши, заливате с врящо прясно мляко, разбърквате леко, а отгоре украсявате с бита сметана.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар