неделя, 13 февруари 2011 г.

ШОКОЛАД.....


На романтичната вечеря, задължително трябва да присъства шоколада, който както шампанското, освен че е много вкусен действа като афродизиак. Ето и няколко предложения:

Трюфели
Разтапяте 400 гр шоколад в 185 мл сметана, 60 гр масло и 2 с.л. ром. Разбърквате добре. Охлаждате добре докато сместта не почне да се втвърдява. С помощта на лъжичка оформяте топчета, които овалвате в какао или стърготини от ядки.



Шоколадов сос
Разтопявате 200 гр шоколад със 250 мл сметана. Бъркате докато сместта стане еднородна. Оставяте да се поохлади и използвате за заливка.



Шоколадов мус
Разтапяте на водна баня 400 гр шоколад. Разбивате 4 яйца с 50 гр захар. Към яйчната смес внимателно прибавяте вече леко охладения шоколад. Добавяте 200 гр бита сметана. Всичко разбърквате много внимателно. Разсипвате в подходящи чаши. Оставяте в хладилника, за да се стегне.

Шоколадови гърненца
Смесвате 250 мл сметана, 200 гр разтопен шоколад, 2 жълтъка и 60 гр захар. Изсипвате в подходящи керамични формички и печете на 150 градуса за 45 минути, докато не се надигнат леко. Сервирате с бита сметана.



Шоколадова торта
Разбивате 6 яйца с 2 с.л. ликьор с вкус на кафе, добавяте 400 гр разтопен шоколад, 165 гр настъргани бадеми и 250 гр бита сметана. Изсипвате в намазнена форма и печете на 150 градуса за 1 час. Оставяте да престои 1 нощ в хладилника, след което изваждате от формата и посипвате с пудра захар.

Шоколадов коктейл
Разбивате 100 гр шоколад с 4 топки ванилов сладолед и 4 чаши прясно мляко. Забравяте за калориите.



Горещ шоколад
Слагате по 2 лъжици разстопен шоколад в 4 високи чаши, заливате с врящо прясно мляко, разбърквате леко, а отгоре украсявате с бита сметана.
Добър апетит!

ПРАЗНУВАЙТЕ ЛЮБОВТА СИ


Няколко идеи за да бъде празникът Ви по - романтичен. Първо украсете с дребни неща изработени от вас и създайте романтика и настроение.
Не забравяйте свещите и масата за празничната вечеря.Подходяща музика също.



И накрая , не забравяйте валентинките . Тук смело може да развихрите въображението си , както за формата им , така и за нещата ,които искате да кажете на обичаният от вас човек . И не забравяйте да се обичате 365 дни в годината , а не само един.





ПРАЗНИКЪТ НА ЛЮБОВТА


Свети Валентин е католически празник,за някои изпълнен с романтика, подаръци и много шоколадови изкушения.
В днешни дни църквата почита поне трима различни светци с името Валентин или Валентинус.
Една от легендите разказва, че Валентин бил свещеник, които проповядвал през трети век след Христа в Рим. Когато император Клавдий ІІ решил, че необвързаните мъже са по-добри войници, от тези със съпруги и деца, забранил младите мъже бъдещи доброволци в армията да сключват брак. Валентин, който възприел това като несправедливо, започнал да провежда тайни сватбени церемонии. Когато императорът разбрал за действията му наредил да го обезглавят.
Друга версия твърди, че Валентин е бил убит, тъй като е помагал на християни да избягат от римските затвори, където били подлагани на мъчения.
Според друга легенда Валентин изпратил собственоръчно първата "Валентинка" или картичка с поздравление за празника. Разказват, че докато бил в затвора, той се влюбил в млада девойка - най-вероятно дъщерята на тъмничарят му, която го посещавала докато бил затворен. Преди смъртта си, той и написал писмо, което подписал с "От твоя Валентин", израз който се използва и до днес. Въпреки, че легендите са много всички те го описват като състрадателна, героична и най-важното романтична личност. Не е изненадващо, че през Средновековието, Свети Валентин е бил един от най-популярните светци в Англия и Франция. Днес мощите му почиват в баварския град Крум бах в църквата Свети Михаел.
Повечето хора вярват, че денят на Свети Валентин се празнува на 14 февруари, за да се почете денят на неговата смърт. Други обаче считат, че християнската църква е избрала именно тази дата, за този църковен празник, в опит на се "християнизират" честванията на езическия фестивал Луперкалий (Lupercalia). В древен Рим, през февруари било официалното начало на пролетта и време за пречистване. Домовете били ритуално пречиствани като първо се помитало и след това се поръсвало със сол и жито. Луперкалий, започваща на 15 февруари, била фестивал на плодородието посветен на Фавн, римския бог на земеделието, както и на създателите на Рим Ромулус и Ремус.
По-късно през деня според легендата младите жени в града поставяли листчета с имената си в голяма урна. След това всички ергени изтегляли по едно листче. Така били образувани двойки, които прекарвали идната година заедно. Това най-често завършвало с брак.
През Средновековието се вярвало, особено в Англия и Франция, че 14 февруари бил деня, в който започвало времето за чифтосване при птиците, което навело на идеята, че денят трябва да бъде почитан като ден на романтиката.
Първата истинска запазена картичка за св. Валентин е от дюка на Орлиънс. Затворен в лондонска кула, през 1415 г. той написал любовна поема или "валентинка" на жена си във Франция.
Въпреки , че е католически празник , днес се празнува по цял свят. Всеки иска да е обичан и да дава любов. Честит празник и се обичайте!